Tisztelt Ügyfeleink!

 

Hazánkban több cég is kínál az általunk gyártott Arteriograph készülékkel ingyenes méréseket.

A mérések gyakran azt a célt szolgálják, hogy ezek a cégek a mért eredmények segítségével győzzék meg az ügyfeleiket az általuk forgalmazott termékek (pl.: táplálék kiegészítők) vásárlásáról.

Ezúton szeretnénk tájékoztatni kedves ügyfeleinket, hogy az érintett cégekkel semmilyen kapcsolatban nem állunk, az általuk folytatott üzleti gyakorlatot nem támogatjuk, azonban arra semmilyen ráhatásunk sincsen.

 

Köszönjük a megértésüket.

Innovatív módszer az artériás érfalmerevség (Arterial Stiffness) mérésének megkönnyítésére

A „szív- és érrendszeri betegség” (CVD) kifejezés a szívet vagy az ereket érintő kóros elváltozások csoportjára utal. A szív- és érrendszeri betegségek az összes haláleset 32%-áért felelősek, s mint ilyen az egyik leggyakoribb halálozási ok. Ezen betegségek megelőzésének lehetőségét nagymértékben javítja az egészséges életmód és a beteg szív- és érrendszeri állapotának rendszeres szűrése.

 

A szív- és érrendszeri szűrések egyik fő kategóriája a központi hemodinamikai paraméterek mérése. Az aorta pulzushullám sebessége (PWVao), az augmentációs index (AIx), a központi szisztolés vérnyomás (SBPao) a legfontosabb hemodinamikai paraméterek, melyek hozzájárulnak a szív- és az érrendszer jobb megértéséhez.

 

Ezen paraméterek non-invazív, de mégis átfogó feltérképezésének szükségessége az Arteriograph ötletének eredete. Az Arteriograph készülék használata biztosítja a kiterjedt adatszolgáltatást a további terápiás beavatkozások kedvezőbb összeállításához.

szívkoszorúér megbetegedések
Image: © www.health.harvard.edu

Az érelmeszesedés kimutatásának megkönnyítése Arteriograph segítségével

Az „arterioszklerózis” elnevezés olyan állapotok csoportjára utal, amelyek artériás merevedést okoznak. A rugalmasság az egészséges artériák kulcsfontosságú jellemzője, mivel oxigént és tápanyagokat szállítanak a véren keresztül a szívbe és a tüdőbe, illetve onnan vissza. Ahogy az artériák fokozatosan megmerevednek, a véráramlás egyre inkább akadályozottá válik, ami keringési rendellenességeket okoz.

Az emelkedett vérnyomás, a magas koleszterinszint és a cukorbetegség olyan tényezők, amelyek tovább növelik az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát.

Zavarba ejtően hasonló elnevezéssel az „atherosclerosis” az érelmeszesedés, tehát az arterioszklerózis egy sajátos típusa. Az ateroszklerózis azt az állapotot jelöli, amikor plakk képződik az artériákban, ami azok szűküléséhez, következésképpen lassabb véráramláshoz vezet.

Az ateroszklerózis kialakulása már fiatal korban elkezdődhet. A tudományos tanulmányok mutatták be, hogy a tizenévesek is már nagyobb számban érintettek. A tünetek ekkor hiányoznak vagy nem ismerhetők fel, kivéve a középkorú vagy idősebb betegeket. Egy bizonyos ponton túl az artériás elzáródás súlyossága fájdalmat okoz. Az elzáródások felszakadása is lehetséges, ami véralvadást okoz az artériában a szakadás helyén.

40 éves korban, általánosságban véve egészségesnek tekinthető egyén esetében, a súlyos atherosclerosis kialakulásának kockázata a beteg hátralévő élete során mintegy 50%. Ez az arány – többek között – az életkorral növekszik. Az alábbi tényezők (a fent említett érelmeszesedéssel összefüggő tényezőkön kívül) szintén hozzájárulnak az atherosclerosis kialakulásához: 

 • Dohányzás
 • A megfelelő fizikai aktivitás hiánya
 • Telített zsírok fogyasztása
 • Elhízottság 

A 60 év feletti felnőttek többsége bizonyos szintű érelmeszesedésben szenved, de a legtöbbjüknél a tünetek még mindig észrevehetetlenek. 

Az ateroszklerózis szövődményei a következők: 

 • Aneurizmák
 • Angina
 • Krónikus vesebetegség
 • Koszorúér- vagy carotis szívbetegség
 • Szívroham
 • Szív elégtelenség
 • Perifériás artériás betegség
 • Stroke
 • Rendellenes szívritmus

Hogyan diagnosztizálható az ateroszklerózis noninvazív módon? 

 • Boka-kar index (ABI)
 • A nyaki artériák IMT-je
 • Flow-mediált értágulat (FMD)
 • Cardio-CT
 • MR
 • Az artériás funkció (merevség) mérése

Az arteriográf, amely a legjobb artériás funkció mérés, nagyon ígéretes és kiváló módszernek bizonyult a tünetmentes atherosclerosis feltárására és kimutatására.

arteriográf lelet

A gold standard oszcillometrikus eljárás az Aorta Pulzus Nyomáshullám Terjedési Sebesség (PWVao), a Központi (aorta) Szisztolés Vérnyomás (SBPao), valamint az Augmentációs Index (AIXao) mérésében.

3 legfőbb paraméter

Pulzushullám terjedési sebessége az aortán (PWVao)

A PWVao-t az aortafal tulajdonsága határozza meg. Minél merevebb az aortafal, annál nagyobb a PWVao értéke.

Centrális (aorta) szisztolés vérnyomás (SBPao)

A centrális szisztolés vérnyomásnál kimutatásra került, hogy szorosabb összefüggésben áll a keringési- és érrendszeri megbetegedésekkel, mint a hagyományos vérnyomásmérési adatok.

Augmentációs index (AIXao)

Az AIXao értékét elsősorban a kisartériák, arteriolák értónusa határozza meg.


A Tensiomed egy kutatásorientált cég

„Az Arteriograph-al mért paraméterek pontosak az invazív eljárással mért értékekhez képest.”

Journal of Hypertension 2010, 28: 2068–2075

„Az Arteriograph-al mért aorta PWV (központi pulzusnyomáshullám terjedési sebesség) reprodukálhatósága és variabilitása jobb, mint az applanációs tonometriás, vagy a piezoelektronikus eljárásoké.”

Journal of Hypertension 2008, 26: 523–528TensioMed Goes Global

Garamtált erdemények

Több mint 250 tudományos publikáció, szakmailag elismert lapokban.

Magas színvonalú orvosi csapat

Munkatársaink a legmagasabb színvonalon képzettek, hogy a legkiemelkedőbb szolgáltatást tudják nyújtani.

Csúcstechnológia

Mérnökeink hétről-hétre folyamatosan vizsgálják és fejlesztik a terméket.