TensioMed NiccoHemo

pályázat (NiccoHemo)

Projekt összefoglalása

A vérkeringés alapvető életfunkció, ennek megfelelően pontos megfigyelése kiemelkedően fontos olyan kritikus élethelyzetekben, mint egy sebészeti beavatkozás, vagy egy kórházi intenzív kezelés. A főbb hemodinamikai paraméterek folyamatos, szívverésről-szívverésre történő megfigyelése minden esetben indokolt magas kockázatú páciensek, vagy magas kockázatú műtétek esetében.

Sajnálatos módon e paraméterek megfigyelése a magas kockázatú betegek esetében jelenleg csak súlyosan invazív módon lehetséges - tekintettel arra, hogy az elérhető nem-invazív megoldások nem képesek a paraméterek megfelelő pontosságú monitorozására. Nemrégiben bemutatott - a paraméterek szívverésről-szívverésre történő megfigyelését lehetővé tevő - módszerűnk felhasználásával a jelen projektben fejlesztésre kerülő Tensiomed Nem Invazív, Hitelesen Kalibrált Folyamatos Hemodinamikai Monitor-unk (Tensiomed NiccoHemo) teljesen átalakítja majd az aneszteziológiai és intenzív ápolási hemodinamikai monitorok piacát, mely jelenleg csak invazív megoldásokat alkalmazó eszközökön alapul. Új, innovatív termékünk egy teljesen új termékkategóriát alapít a hemodinamikai monitorok piacán - név szerint a nem-invazív, hitelesen kalibrált eszközök szegmensét - mely eszközök az invazív megoldásokkal egyenértékű pontossággal képesek a hemodinamikai paraméterek megfigyelésére. A fentieknek megfelelőe a TensioMed NiccoHemo-t a kórházak intenzív osztályain, illetve műtőiben használhatják majd - világszerte.


A pályázat időtartama 2018.12.01 - 2020.11.30
A pályázat száma 2018-1.1.1-MKI-2018-00246
A pályázat címe A Kórházi terápia forradalmi innovációja az első nem invazív, hitelesen kalibrált folyamatos hemodinamikai monitor eszközzel 

A pályázat teljes költségvetése

116 776 000 HUF
 A pályázat támogatási összege  87 897 600 HUF

A TensioMed Kft. egyik legfrissebb fejlesztési projektje az „A kórházi terápia forradalmi innovácója az első nem invazív, hitelesen kalibrált folyamatos hemodinamikai monitor eszközzel” elnevezéssel és a „2018-1.1.1-MKI-2018-00246” azonosító számmal rendelkezik. Az ennek kapcsán fejlesztett „NiccoHemo” elnevezésű készülék legjelentősebb innovációi a következők: a verőtérfogat (SV) szívütésenként való mérése, valamint ez alapján a perctérfogat (CO), szisztémás vascularis rezisztencia (SVR), verőtérfogat index (SVI), szívindex (CI), és a szisztémás vascularis rezisztencia index (SVRI) megállapítása. A készülékre a klinikai validáció folyamata vár.

Tensiomed NiccoHemo

TensioMed Sleep Guard

Sleep Guard

A projekt tartalmának bemutatása

A projekt célja kifejleszteni egy professzionális, orvos által alkalmazható, a beteg által hordozható (Holter típusú) kis súlyú, high-tech műszert, amely méri a perifériás (felkaron mért) vérnyomást, a centrális (aorta) vérnyomást, az aorta rugalmasságát (a pulzushullám terjedési sebességét), a kisartériák állapotát, valamint a vér oxigén tartalmát 24 órán keresztül, komplex, szimultán módon. Az említett élettani paraméterek szimultán monitorozásának igen nagy jelentősége van, mivel ezek egymással szoros kölcsönhatásban állnak, és az apnoe hatására nem csak a vérnyomás, hanem erek tulajdonsága is változik. A kifejlesztendő műszer ezt a hiányt pótolja.

Projekt összefoglalása

A kedvezményezett neve:
TensioMed Kft.
projekt azonosító száma:
VEKOP-2.1.7-15-2016-00294
A projekt címe: A vérnyomás, a centrális keringési paraméterek, valamint az alvási apnoe szindróma (OSAS) monitorozását lehetővé tévő professzionális orvosi diagnosztikai műszer, az Alvásőr "(Sleeping Guard)„ prototípusának kifejlesztése. 

a szerződött támogatás összege:

61 982 644 HUF

A projekt tényleges fizikai befejezése:

2021/12/31
 A támogatás mértéke (%-ban)
 60-70%

Cégünk elkötelezett az orvostechnikai műszerek területén való folyamatos innováció iránt. Ennek egyik legutóbbi megnyilvánulása az úgynevezett „Alvásőr” („Sleeping Guard”) készülék prototípusának kifejlesztése a Széchenyi 2020 VEKOP támogatási rendszeréhez benyújtott VEKOP-2.1.7-15-2016-00294 azonosító számú projektje kapcsán, amely egy a vérnyomás, centrális keringési paraméterek, illetve az alvási apnoe szindróma (OSAS) monitorázását lehetővé tévő professzionális orvosi diagnosztikai műszer. Fejlesztőmérnökeink a több évtizedes, speciális vérnyomásmérő készülékekkel kapcsolatos tapasztalatuk birtokában végezték a projekt során munkájukat, tapasztalt orvosszakértő munkatárssal való folyamatos együttműködésben, és sikeresen létrehozták a műszer prototípusát, amely készen áll a klinikai validáció lebonyolítására.