Központi szisztolés vérnyomás (SBPao)

A központi szisztolés vérnyomás (SBPao) az aortában uralkodó vérnyomás, ami egy fontos hemodinamikai paraméter. Az SBPao (központi szisztolés vérnyomás) a szisztolé során kilövellt vér mennyiségének, a nagy artériák csillapító funkciójának és a direkt, valamint a visszaverődő nyomáshullámnak az eredője. Ez az érték fiziológiailag alacsonyabb, mint a perifériás szisztolés vérnyomás értéke, ami az eltérő falszerkezet következménye.

Klinikai vizsgálatok azt mutatták, hogy a központi szisztolés vérnyomásnak prognosztikus értéke van, a perifériális vérnyomástól függetlenül. Mind a központi szisztolés vérnyomás (SBPao), mind a pulzusnyomás jobban előrejelzik a kardiovaszkuláris kockázatot és a hipertóniás szervkárosodást, mint a perifériális (brachialis) vérnyomás.

A non-invazív módon meghatározott központi pulzusnyomás szorosabb kapcsolatban áll az érrendszeri hipertrófiával, az atherosclerosis mértékével és a kardiovaszkuláris eseményekkel, mint a brachiális vérnyomás. Továbbá a szív- és érrendszeri betegségek patogenezisében a központi szisztolés vérnyomás relevánsabb, mint a perifériás vérnyomás. Az Arteriograph készülékkel végzett méréssel a központi szisztolés vérnyomás értéke egyszerűen megállapítható.