pulzushullám terjedési sebessége az aortán (PWVAO)

A pulzushullám terjedési sebesség az aortán (PWVao) a szívkoszorú és a stroke megbetegedéseknek egy független előrejelzője, tünetmentes, látszólag egészséges embereknél, illetve egy nagyon erős indikátor a keringési- és érrendszeri kockázatok felmérésekor, melyet egyre gyakrabban használnak a klinikai gyakorlatban. A központi (aorta) pulzushullám terjedési sebesség mérése az egyik legfontosabb bizonyítéka a nagy artériák merevedésének előrejelzésére. A megemelkedett PWVao bizonyítottan előrejelzi a keringési- és érrendszeri megbetegedéseket, krónikus vesebetegségeknél, magas vérnyomás, diabetes mellitus esetén, illetve a népesség körében.

A pulzushullám terjedési sebessége az aortán (PWVao) az a sebesség, amellyel a vérnyomáshullám terjed az aortában. Ezt az paramétert használják a klinikai gyakorlatban az artériás merevség mérésére, az Arteriograph segítségével nem invazív módon mérhető.

A PWVao értékét az aorta fal minősége határozza meg. Minél merevebb az aorta fala, annál nagyobb a pulzushullám terjedési sebessége, határértéke 9 m/s. Az Európai Hipertóniás Társaság (ESH) jelenleg érvényben levő irányelvei szerint szerint a 10 m/s feletti aorta pulzushullám terjedési sebesség a szervkárosodás független előrejelzőjének tekinthető.

A központi (aorta) pulzushullám terjedési sebesség előrejelzi a keringési- és érrendszeri megbetegedéseket, valamint az elhalálozást, a hagyományos kardiovaszkuláris kockázati tényezőktől függetlenül. A megemelkedett PWVao érték, magasabb keringési- és érrendszeri kockázatot, valamint magasabb ateroszklerotikus szervkárosodást jelent. Az érrendszeri életkor meghatározás ezen paraméter segítségével történik. A pulzushullám terjedési sebesség a vérnyomás függvénéyben változik, illetve a nyomással növekszik. A magasabb szisztolés vérnyomás és/ vagy magasabb pulzusszám növelheti az aorta pulzushullám terjedési sebességét. Ez a jelenség fokozza az aorta falra eső nyomást és téves artériás életkori meghatározást eredményezhet.